Kulinaria

Jedzenie jest jednym z najważniejszych elementów życia mieszkańców Hongkongu. Tutaj żyje się często aby jeść, smacznie i różnorodnie. Hongkończycy otwarci są na kuchnię z całego świata i na ulicach możemy spotkać obok siebie zarówno budki sprzedające grilowane jelita, japońskie restauracje z sushi i ramen, jak i restaurację z najwyżej jakości francuskimi potrawami i francuskim winem.

Poniższa lista zawiera jedynie najważniejsze informacje związane z lokalnym „przemysłem żywieniowym”. Informacje te będziemy na bieżąco uzupełniać. Nie bójmy się jednak „eksperymentować”. Jeśli jesteśmy głodni, nie szukajmy barów McDonald’s czy KFC a spróbujmy lokalnych potraw.

top10 icon
Dim Sum

Nr 1 – Dim sum

Dim Sum – każdy turysta powinien swoją przygodę z Hongkongiem rozpocząć od pysznego dim sum. Dim sum to różnego rodzaju dumplings lub jak niektórzy mówią „pierożków”, choć pierożków polskich w niczym nie przypominają, spożywanych rano (śniadanie, lunch) wraz z dużą ilością herbaty (jaśminowa, pu-erh, iron buddha, chryzantemowa). Dumplings na ogół gotowane są na parze lub smażone i podawane często w bambusowych koszyczkach. Restauracje dim sum w Hongkongu spotkamy niemal na każdym rogu ulicy. Uwaga! Po godzinie 14-15:00 wiele tradycyjnych restauracji specjalizujących się w dim sum i chińskich potrawach, ma przerwę i warto się pospieszyć.

Mido Cafe

Nr 2 – Cha chaan teng

Rodzaj restauracji oferujących po przystępnej cenie dania kuchni lokalnej, „zachodniej” i  tzw. fusion. Popularną siecią restauracji cha chaan teng jest Tsui Wah, gdzie można zjeść niedrogie i wysokiej jakości potrawy (w stosunku do ceny). Wybór dań jest dość duży. Kilka z nich można znaleźć na stronie restauracji Tsui Wah. Na pewno warte polecenia są noodles wonton czy zestawy obiadowe np. rodzaj barszczu+gotowane warzywa lub ryż+3 steki (kurczak, wołowina, wieprzowina)+herbata zimna lub kawa. Moja ulubiona potrawa w Tsui Wah to malezyjskie curry z zimną herbatą z cytryną.

Zupa z węża

Nr 3 – Zupa z węża

Zimą w Hongkongu popularne jest spożywanie zupy z węża. Koszt dobrej miski zupy z węża to wydatek maksymalnie 25-30 zł. Uwaga! Zupa z węża rozgrzewa i spożywanie więcej niż jednej dużej misecki jednorazowo nie jest wskazane. Spożywanie zupy z węza, wspomaga krążenie krwi i łagodzi objawy zapalenia stawów. W wielu restauracjach serwujących zupę z węża, dostaniemy także zupę z jaszczurek, dobrą na kaszel. Najlepsze zupy z węża dostaniemy w Mongkoku, Sham Shui Po, Yuen Long.

Herbata z mleczkiem

Nr 4 – Herbata z mleczkiem

Silna esencja herbaciana i skondensowane mleko to najprostszy przepis na herbatę z mleczkiem made in Hong Kong. Ponoć 7 milionów Hongkończyków spożywa rocznie aż 900 milionów kubków herbaty z mleczkiem. Popularnym w Hongkongu napojem na początku cieszyli się brytyjscy żołnierze, używający zagęszczonego mleka w puszkach by zmniejszyć koszty oraz uniknąć zarażenia się chorobami, które mogło spowodować spożycie świeżego mleka. Herbatę z mleczkiem lub lai cha, w Hongkongu dostaniesz w każdym barze cha chaan teng.

Pieczone gąski

Nr 5 – Pieczone gąski

Nie kaczka po pekińsku ale pieczona gęś jest najbardziej popularna w Hongkongu.  Jedną z najlepszych restauracji serwujących pieczone gęsi jest Yue Kee Roasted Goose Restaurant w Sham Tseng (Nowe Terytoria). Restauracja została założona w 1958 roku i jest jedną z nielicznych restauracji w Hongkongu mającą licencję na używanie węgla drzewnego do pieczenia gęsi. Ptaki pochodzą z farmy restauracji w Qingyuan City, w pobliżu Guangzhou (Kanton) i są to gesi czarne, wyjątkowo wysoko cenione ze względu na jakość mięsa. Gęsi zabijane są przed granicą, chłodzone i przewożone do Hongkongu. Upieczenie jednej gęsi latem zajmuje 45 minut a zimą 90. Węgiel drzewny importowany jest z Południowej Azji.

congee

Nr 6 – Congee

Rodzaj kleiku ryżowego z dodatkami uwielbiany przez chyba wszystkich Azjatów. A co do dodatków to jak kto lubi, może być wieprzowina, kurczak,  owoce morza, pędy bambusa, piklowane tofu, suszone przegrzebki, suszone ostrygi,  tzw. tysiącletnie jaja a nawet ptasie gniazda, choć ta ostatnia jest wersją dla tych z grubszym portfelem. Congee niemal zawsze podaje się osobom chorym.

Cheung Fan

Nr 7 – Uliczne jedzenie

Grilowane ośmiorniczki na patyku, kulki rybne, kulki wołowe, siu mai, śmierdzące tofu, grilowane kałamarnice, zupa karpiowa, puding ryżowy, marynowana świńska macica, grilowane świńskie jelita, ryżowa rolka na parze,

Dai Pai Dong

Nr 9 – Dai Pai Dong

Charakterystyczne zielone budki, stoliki na ulicy, proste jedzenie i tanie. Uliczne bary zwane Dai Pai Dong, coraz rzadziej spotkamy w Hongkongu. Na wyspie Hongkong, zostało się ich może kilka, kilkanaście. Bary dai pai dong spotkamy także w tzw. wet marketach czyli zadaszonych marketach sprzedających owoce, mięso, jarzyny. W większości z nich duże skupiska barów  dai pai dong znajdziemy na górnym piętrze (przeważnie 4 piętro). Warte polecenia są niektóre bary w wet markecie w Sheung Wan i North Point. Moje ulubione dai pai dong to Mui Kee Cookfood przy 20 Carnaron Road w Tsim Sha Tsui.  https://www.openrice.com/en/hongkong/r-mui-kee-cookfood-stall-tsim-sha-tsui-hong-kong-style-r12542

Zimna herbata z cytryną

Nr 10 – Iced lemon tea

Zimna herbata z cytryną (iced lemon tea, 凍檸茶) – popularny napój w barach cha chaan teng ale i lokalach z tej „wyżeszj półki”. Mocna esencja herbaciana, dużo lodu i dużo cytryny. Ugasi pragnienie każdego umęczonego wycieczkowicza. W restauracji wystarczy poprosić o iced lemon tea, nawet nie trzeba specjalnie wysilać swojej znajomości kantońskiego. Każdy kelner będzie już dobrze wiedział co nam podać.